Csok: mikor és mennyit kell visszafizetni?

A családi otthonteremtési kedvezménnyel sok család élt eddig, és sokan szeretnék még igénybe venni. A vissza nem térítendő támogatás azonban kötöttségekkel jár, amelyek ha nem teljesülnek, a pénzt vissza kell adni, kamatostól.

CSOK: mikor és mennyit kell visszafizetni?

A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) vissza nem térítendő támogatásként emlegetik, ám itt is vannak olyan kivételes élethelyzetek, amikor megszűnik a támogatottság, és vissza kell fizetni a kapott összeget.

MIKOR KELL VISSZAFIZETNI?

Akik úgynevezett megelőlegező csokot igényelnek, azoknak a vállalástól számított 4-8-10 éven belül meg kell születnie a gyermeküknek.

A törvény 1 vállalt gyermek esetén 4, két gyermek esetében 8, míg 3 gyermeknél 10 évet ad a feltételek teljesítésére, vagyis a gyermekek megszületésére. A támogatás összegét (használt lakásra 550 000– 2 750 000 Ft, új lakás vásárlásra 600 000–10 000 000 Ft a lakás méretétől és a vállalt gyermekek számától függően) előre elutalják, aki pedig túllépi ezeket a határidőket, vissza kell azt fizetnie.

Ugyanez a helyzet, ha a gyermekek azért nem születnek meg, mert a csokot igénybe vevő házaspár idő közben elválik.

Szintén vissza kell fizetni a pénzt, ha a vállalt gyermekszám már megvan ugyan, de a szülők elválnak, és a válást követően a gyerekek nem a csokból vett házban maradnak, hanem elköltöznek.

Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha 10 évnél hamarabb elköltözünk a csokból vett házból, vagy eladjuk azt. A magyar állam ugyanis erre az időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyez az ingatlanra, így azt nem lehet eladni, és jelzálogkölcsön sem vehető fel rá.

Nemcsak a támogatás összegét kell visszafizetni, hanem a késedelmi kamatokat is. Az a család, amelyik például a 10 millió forintos összeget veszi igénybe három vállalt gyermekre, a jegybanki alapkamat ötszörösét (4,5%) kell kifizetnie büntetésként, ha nem teljesíti a feltételeket.

A büntetőkamatot attól a naptól kell számolni, amikor a csok a számlánkra érkezett, addig, amíg be nem jelentjük, hogy nem tudjuk teljesíteni, amit vállaltunk a fenti okok valamelyike miatt.

MENNYIT KELL VISSZAFIZETNI?

A pontos összeget a területileg illetékes kormányhivatal határozza meg, mert adódhatnak olyan körülmények, amikről a házaspár nem feltétlenül tehet.

A hivatal engedélyezhet részletfizetést, vagy a visszafizetendő összeg egy részét, esetleg teljes egészét elengedheti.

Annyi biztos, hogy válás esetén a két félnek vissza kell fizetnie a támogatást a késedelmi kamatokkal együtt, a bíróság által meghatározott arányban.

Az is fix, hogy ha nem születnek meg a bevállalt gyerekek, az utánuk járó csokot szintén vissza kell fizetni.

A pénz és a kamatok kifizetésére 60 napjuk van a családoknak.

Akkor például, ha három vállalt gyermekből csak kettő születik meg a 10 éves határidőig, a tartozás összege 7,4 millió forint + a büntetőkamatok (az összeg 4,5%-a/ év, tíz évvel számolva), azaz összesen végül 10,73 millió Ft. (Azért nem a teljes, 10 millió forint után kell fizetni, hanem csak 7,4 millió után, mert 2 gyerekre 2,6 millió forintos támogatás jár.)

MILYEN KIVÉTELEK VANNAK?

A támogatás visszafizetése alól méltányossági alapon lehet részlegesen vagy teljesen mentesülni. Ha a házaspár egyik tagja életét veszti, vagy megváltozott munkaképességűvé válik; illetve, ha egy gyermek halva születik (24 hetesnél idősebb), vagy a megszületett gyermek súlyos fogyatékossággal születik, a kormányhivatal először öt évre felfüggeszti a visszafizetési kötelezettséget, ez után pedig részben vagy egészen el is törli azt.

Azoknak a családoknak, amelyek bizonyítani tudják, hogy egészségügyi probléma (pl. meddőség) miatt nem tudják teljesíteni a vállalásukat és részt vettek egy legalább 5 alkalmas meddőségi kezelésen, nem kell bírságot fizetniük, de a csok összegét 60 napon belül ki kell fizetniük.

A KAMATTÁMOGATOTT HITEL ÖSSZEGE IS EMELKEDIK?

Aki a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatás mellé felveszi a 10 millió forint összegű kamattámogatott hitelt (csak a két vagy három gyermeket vállalók veheti fel), de valamilyen oknál fogva nem születik meg minden vállalt gyermek határidőre, annak a hitele is piaci alapúvá válik.

Ez azt jelenti, hogy drágulni fognak a törlesztőrészeletei, ráadásul a kamattámogatás teljes összegét vissza kell fizetni, kamatos kamat formájában.

Forrás Ripost